Leestijd 1 - 2 min
Tijdens intervisie leren hoe andere stagiair(e)s het aanpakken
Yulia van der Kleij is n van de twaalf stagiair(e)s die momenteel praktijkervaring opdoen bij Focus in Haarlem, het integraal kindcentrum (IKC) waarin Aloysius samenwerkt met Kenter Jeugdhulp. De pedagogisch medewerkers en leerkrachten in sp komen van verschillende opleidingen. Zij draaien volledig mee in het IKC en brengen zelf een frisse blik en de nieuwste kennis mee.

Yulia studeert in Leiden en zit in het tweede jaar van de opleiding Social work, jeugd en onderwijs. Doet ze er straks nog een jaar achteraan, dan heeft ze ook haar Pabo-diploma op zak. Na een kijkje op de website van Focus wist Yulia het zeker: dr wilde ze op stage.

De visie zoals ik die las sprak me meteen aan. Als opleidingsschool organiseert Focus ook intervisiemomenten voor stagiair(e)s, dat vond ik interessant, omdat je dan ook van anderen leert hoe je het kunt aanpakken. Het was voor mij de reden om voor deze stageplek te kiezen.

Focus in Haarlem

Vertrouwensband opbouwen

Sinds september reist Yulia vanaf woonplaats Alkmaar twee dagen per week naar Haarlem. Ik wilde altijd graag intern begeleider worden, maar nu ik ook voor de klas heb gestaan lijkt lesgeven me k heel leuk, vertelt ze enthousiast. Een vertrouwensband opbouwen met kinderen is geweldig, net als proberen aan te sluiten bij hun belevingswereld.

Wederzijds leren

Ik kan het goed vinden met mijn mentor en ik mag mijn eigen kijk echt inbrengen. Een begeleider vertelde me laatst dat hij ook van mij had geleerd hoe ik een situatie aanpakte met een leerling die volledige overstuur was. Dat vond ik wel heel leuk om te horen. Ik leer zelf natuurlijk ontzettend veel van welk laatje leerkrachten opentrekken om kinderen positieve leerervaringen te bezorgen.

En: hoe bevalt de intervisie? Door corona kon dat niet doorgaan, maar nu staat de eerste bijeenkomst gepland. Ik kijk er erg naar uit om ervaringen van andere studenten te horen.

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Marloes Barnhoorn

Focus

Houtmanpad 33

2014 AZ HAARLEM

Tel.: 0251 - 655 771

focus@aloysiusstichting.nl